Obchody 25 lat Caritas Diecezji Gliwickiej

/, Polecane/Obchody 25 lat Caritas Diecezji Gliwickiej

W dniu liturgicznego wspomnienia św. siostry Faustyny – Apostołki Bożego Miłosierdzia – tj. 5 października br. w Gliwicach odbyła się uroczystość związana z obchodami 25 lat Caritas Diecezji Gliwickiej. Podczas uroczystości Biskup Gliwicki Jan Kopiec w wygłoszonej prelekcji przedstawił potrzebę niesienia pomocy potrzebującym na przestrzeni minionych wieków.

Następnie miała miejsce prezentacja filmu: pt. ,,Caritas Diecezji Gliwickiej – 25 lat w służbie potrzebującym’’, który przedstawił bieżące działania oraz inicjatywy gliwickiej Caritas.

Uroczystość jubileuszową uświetnił również występ teatralny w wykonaniu niepełnosprawnych uczestników WTZ Caritas z Zabrza pt. ,,Bajka o Drzewie’’. Przedstawienie otrzymało w roku 2016 laur I miejsca w Ogólnopolskim Festiwalu Teatralnym ,,Albertiana’’, który organizuje fundacja prowadzona przez znaną aktorkę Annę Dymną.

Uroczystość zakończyły podziękowania skierowane do wszystkich obecnych. Zaproszeni goście w dowód współpracy otrzymali okolicznościowe stroiki przygotowane przez niepełnosprawnych uczestników warsztatów terapii zajęciowej caritas oraz pamiątkową świecę jubileuszową.

W imieniu wszystkich potrzebujących za okazaną pomoc i możliwość pomagania innym serdecznie dziękujemy.

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Autor: | 2017-10-18T17:43:18+00:00 06 października 2017|Centrala, Polecane|