ASOS z yerbą

W ramach prowadzonej profilaktyki zdrowotnej, związanej z programem ASOS 2018; seniorzy uczestniczyli w prelekcji poświęconej zdrowotnym aspektom picia Yerba mate, czyli wywaru z liści i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego.

Uczestnicy spotkania mieli okazję nie tylko zobaczyć niezbędne akcesoria potrzebne do zaparzenia Yerby, ale dowiedzieli się jak ją dobrze przygotować. Z entuzjazmem przyswajali sobie takie pojęcia jak: bombilla, terere, matero, palo santo…

Szczególną uwagę i zainteresowanie słuchających wzbudziły omówione przez prowadzącego liczne walory zdrowotne płynące z picia yerby.

Przysłowiową kropką nad „i” spotkania była degustacja wywaru. Potwierdziła ona popularną tezę, że na początku picia yerby bardziej chodzi o jej zalety zdrowotne aniżeli smakowe. Jednak z czasem, to się zmienia – i jak mówił żartobliwie prelegent: „dzień bez yerby i dobrych uczynków, to dzień stracony”.

Mamy nadzieję, że po usłyszanej prelekcji i degustacji seniorzy zaczną odkrywać na sobie dobre strony z siorbania yerby mate.

Autor: | 2018-10-01T08:21:16+00:00 01 października 2018|ASOS 2018|