Czas Bożego Narodzenia

//Czas Bożego Narodzenia

Placówki prowadzone przez Caritas diecezjalną oraz Parafialne Zespoły Caritas działające na terenie diecezji gliwickiej przygotowały ok. 3800 paczek dla dzieci i podopiecznych z okazji Świąt Bożego Narodzenia, oczywiście nie licząc tytek charytatywnych.

Symboliczne prezenty świąteczne otrzymały również osoby obłożnie chore, czy to za pośrednictwem wolontariuszy czy kapłanów odwiedzających chorych przed Świętami.

W większości parafii naszej diecezji Caritas parafialne organizowały spotkania opłatkowe lub wieczerze wigilijne dla osób samotnych i seniorów. Tego rodzaju spotkania cieszą się dużą frekwencją. Dla wielu bowiem ludzi żyjących samotnie jest to jedyna, wspólnie spędzona wigilia, dlatego też przy takich okazjach nie brakuje szczerej radości, uśmiechu i wzruszenia.

W takich chwilach osoby samotne są niezmiernie wdzięczne za to; że nie brakuje wokół nich wrażliwych i dobrych osób, które pomimo licznych domowych obowiązków potrafią ofiarować swój czas i serce, aby się z nimi spotkać. A być z drugim człowiekiem, to niejednokrotnie więcej znaczy niż otrzymana paczka.

Tego rodzaju spotkania w zależności od inwencji organizatorów mają różny charakter.

Przeważnie poprzedza je wspólna Eucharystia, po której w salce parafialnej wszyscy się gromadzą, aby złożyć sobie życzenia i połamać się opłatkiem. W wielu parafiach w czasie spotkań z samotnymi i seniorami wystawiane są Jasełka przygotowane przez dzieci lub młodzież parafialną. Następnie wszyscy zasiadają do wieczerzy wigilijnej, po której następuje wspólne kolędowanie.

Autor: | 2017-12-22T15:54:16+00:00 22 grudnia 2017|Centrala|