Dom Dziennego Pobytu „Rodzina” Caritas Diecezji Gliwickiej

/Dom Dziennego Pobytu „Rodzina” Caritas Diecezji Gliwickiej
Dom Dziennego Pobytu „Rodzina” Caritas Diecezji Gliwickiej 2017-10-19T20:19:42+00:00

Placówka powstała 23 października 2008 r., mieści się w Zabrzu przy ul. Wolności 586 w dawnym budynku Urzędu Celnego. Dom Dziennego Pobytu „Rodzina” jest ośrodkiem przeznaczonym dla osób starszych, niepełnosprawnych, dzieci i młodzieży. Służy wsparciem rodzinie i naszym podopiecznym. W ramach pobytu można skorzystać z bogatego programu rehabilitacyjno-terapeutycznego oraz zajęć świetlicowych.

Prowadzimy

• świetlicę dla seniorów, w ramach której działają: gabinet rehabilitacyjny, kawiarenka i sala gospodarstwa domowego

• Środowiskową Świetlicę Socjoterapeutyczną św. Jadwigi dla dzieci i młodzieży czynną w okresie szkolnym w środę (15.00-19.00) i w sobotę (9.00-14.00)

• Żłobek „Dzieciątka Jezus” w Zabrzu-Zaborzu

• Żłobek „Misiowa Kraina” w Zabrzu-Mikulczycach

• 11 jadłodalni na terenie Zabrza i Bytomia

• kuchnię  gotującą i rozwożącą posiłki do osób starszych, niepełnosprawnych, maluchów w żłobkach oraz dzieci i młodzieży w szkołach

Kaplica Bożego Miłosierdzia

W 2013 r. Biskup Jan Kopiec dokonał uroczystego otwarcia i poświęcenia Kaplicy Bożego Miłosierdzia mieszczącej się naszym Domu przy ul. Wolności 586 w Zabrzu. W każdy piątek o 9.00 odprawiana jest Msza św., o 12.00 Anioł Pański, a o 15.00 Koronka do Bożego Miłosierdzia.

Jadłodalni
Posiłków dziennie