Dzień Pieczonego Kartofla

//Dzień Pieczonego Kartofla

Ponure i deszczowe dni jakie widzimy za oknem, trudno zapisać w kalendarzu jako „piękną, złotą jesień”. Takie dni rodzą u wielu monotonie i ospałość. Aby jej nie ulec uczestnicy z Warsztatów Terapii Zajęciowej z Gliwic postanowili wspólnie z kadrą urządzić „Dzień pieczonego kartofla”.

Na to wydarzenie zaprosili pracowników z zaprzyjaźnionej z warsztatami firmy ISTA z Gliwic. Spotkanie nie polegało tylko na banalnej konsumpcji znanego warzywa, ale przede wszystkim goście mieli okazję uczestniczyć w zajęciach terapeutycznych. Mogli zobaczyć jak osoby niepełnosprawne pracują nad pięknym rękodziełem, które później będą wystawione na kiermaszu. Podziwiali skupienie i cierpliwość przy tworzeniu. Urzeczeni niepowtarzalnością prac nie mogli się oprzeć pokusie, aby kilkanaście nie nabyć.

To integracyjne spotkanie dało osobom niepełnosprawnym wiele satysfakcji i radości, tym bardziej, że mogli zaprezentować od przysłowiowej „kuchni” swoje zdolności oraz umiejętności i zachwycić nimi innych, niejednokrotnie sprawniejszych od siebie.

A co z kartoflem? – ktoś zapyta – Kartofle się upiekły i wszystkim bardzo smakowały. Jednym słowem palce lizać.

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Autor: | 2017-10-28T09:26:46+00:00 28 października 2017|WTZ Gliwice|