Dzień Pielęgniarki

//Dzień Pielęgniarki

W minioną sobotę, już tradycyjnie z okazji obchodzonego w maju Światowego Dnia Pielęgniarki, miał miejsce wyjazd integracyjny dla pracowników Niepublicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej Caritas Diecezji Gliwickiej.

Wspólne świętowanie rozpoczęła Eucharystia, która była sprawowana w malowniczo położonej – wśród pól – XVIII wiecznej kaplicy pw. Matki Bożej Bolesnej w Goju k/Toszka, o której z pasją opowiadał miejscowy proboszcz ks. Andrzej Biwo.

Tegoroczny wyjazd i tym razem miał przede wszystkim charakter rekreacyjno-turystyczny. Po Mszy św. wszyscy wyruszyli na spływ kajakowy po rzece Mała Panew.

Pomimo chłodnej pogody (na szczęście nie padało), uczestnikom dopisywał dobry humor i radość. Natomiast obcowanie z otaczającą przyrodą – miejscami nawet dziką, różnorodnym śpiewem ptaków – dawało uczucie spokoju i wytchnienia. Wyprawa dla wszystkich zakończyła się szczęśliwie, po mino kilku zamoczeń.

Troszkę zziębnięci i zmęczeni, ale zadowoleni uczestnicy rzecznej żeglugi; po zacumowaniu do przystani, wspólnymi siłami przygotowali poczęstunek w postaci smacznych kiełbasek z grilla, domowych wypieków i sałatek. Jednym słowem: ,,ślinka leciała po brodzie”, gdyż kulinarne talenty Pań – zostały docenione przez dobry apetyt smakoszów. Zaś miłe ciepło rozchodzące się z rozpalonego ogniska wspaniale wszystkich dogrzewało i koiło zmęczenie.

Dzień Pielęgniarki obchodzony przez gliwicką Caritas jest wspaniałą okazją do tego, aby podziękować wszystkim osobom, które codziennie pochylają się nad chorymi niosąc im ulgę w cierpieniu.

Warto przypomnieć, że pod egidą NZOZ Caritas Diecezji Gliwickiej z siedzibą w Zabrzu działa 17 Stacji Opieki (łącznie w 16 gminach), a w 11 z nich działają też gabinety rehabilitacyjne, w których to placówkach pracuje ponad 70 pielęgniarek i rehabilitantów.

Więcej na temat posługi wśród chorych w Caritas gliwickiej znajdziesz na podstronie NZOZ.

Autor: | 2018-06-25T09:58:29+00:00 25 czerwca 2018|NZOZ Zabrze|