Konferencja prasowa

W auli Wydziału Teologicznego Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach miała miejsce konferencja prasowa pt. „W trosce o etos opieki długoterminowej”. Organizatorami konferencji byli: Caritas Diecezji Gliwickiej oraz Odział Śląski Narodowego Funduszu Zdrowia. Do udziału zaproszono również przedstawicieli Caritas Polska i Caritas diecezjalnych z terenu województwa śląskiego.

– Gromadzi nas tutaj, na tej sali, troska o potrzeby chorego. Zwłaszcza tego, który swoje cierpienie, niepełnosprawność, chorobę spędza w swoim środowisku, w domu – mówił ks. Rudolf Badura, dyrektor Caritas Diecezji Gliwickiej.
– Chcielibyśmy, aby ten nasz wysiłek zaowocował jeszcze skuteczniejszą opieką nad chorym w jego środowisku – dodał.

Natomiast ks. Arnold Drechsler, dyrektor opolskiej Caritas – podkreślał wielokrotnie, że pacjent najlepiej czuje się w domu. – Oczywiście widzimy granicę, kiedy ta opieka nie może już być w domu świadczona. Niemniej dopóki jest taka możliwość powinna mieć miejsce w domu pacjenta – mówił. Zaapelował także o to, aby Państwo nie pozostawiało rodziny samej w opiece nad chorym. – System służby zdrowia musi chronić i chorego w rodzinie, i samą rodzinę, która ma chorego w domu, i patrzeć na rodzinę jako istotny filar, który ma zapewnić opiekę – mówił.

Na pytanie „czy uczyniliśmy wszystko lub prawie wszystko, by zachować godność chorego” próbował odpowiedzieć ks. Marcin Iżycki, dyrektor Caritas Polska. – W skali całego kraju Caritas diecezjalne poprzez swoje struktury, ludzi i środki finansowe powołały do istnienia placówki, ośrodki oraz inne działa, które służą człowiekowi cierpiącemu. Niosą ulgę nie tylko ciału ale przede wszystkim duszy – mówił.

Zachęcamy do wysłuchania wypowiedzi europosłanki Jadwigi Wiśniewskiejodnośnik do materiału filmowego

Autor: | 2018-10-18T21:50:03+00:00 12 października 2018|Caritas Polska, Centrala|