Niepełnosprawni przy szopce • Caritas Diecezji Gliwickiej

Niepełnosprawni przy szopce

//Niepełnosprawni przy szopce

W minionym tygodniu uczestnicy Warsztatów Terapii Zajęciowej z Zabrza mieli okazję zobaczyć i podziwiać szopkę, która znajduje się w Bazylice św. Ludwika Króla i Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Katowicach Panewnikach.

Szopka w Panewnikach – to jedna z największych w Polsce i w Europie szopek ołtarzowych, zbudowana wewnątrz świątyni; wznoszona przez zakonników i wiernych w okresie Adwentu.

Kilka szczegółów odnośnie tegorocznej aranżacji i wprowadzonych zmian szopki zdradził nam jej twórca – Paweł Jałowiczor z Jaworzynki, który w tym roku budował ją już 21 rok z rzędu.

Tradycyjnie, centralne miejsce zajmuje scena narodzenia Pana Jezusa, po prawej stronie jest zwiastowanie Najświętszej Marii Panny, natomiast po lewej w nawie bocznej – święta Rodzina. Hasło tegorocznej szopki, to „Duch, który umacnia miłość” – opowiada twórca.

Poza szopką znajdującą się w bazylice; w pomieszczeniach klasztornych udostępniana jest szopka ruchoma z poruszającymi się figurami ważnych postaci z historii Kościoła i Polski. W ekspozycji przy ruchomej szopce prezentowane są szopki śląskie i z krajów misyjnych, natomiast w klasztornym ogrodzie przygotowywana jest żywa szopka ze zwierzętami.

Autor: | 2018-01-16T15:28:11+00:00 16 stycznia 2018|WTZ Zabrze|