Okno Życia

/Okno Życia
Okno Życia 2017-09-26T09:52:45+00:00

Zródło: Gliwice TV

W Uroczystość Zwiastowania Pańskiego – 25 marca 2015 r. zostało otwarte w Gliwicach „Okno Życia” – w nowej lokalizacji przy ul. Zygmunta Starego 19 (w budynku klasztoru Sióstr Boromeuszek).

Poświęcenia „nowego” Okna Życia dokonał Biskup Gliwicki Jan Kopiec. Powyższe dzieło będzie realizowane przy ścisłej współpracy trzech instytucji:

– Kongregacji Sióstr Miłosierdzia św. Karola Boromeusza;
– Szpitala Wielospecjalistycznego w Gliwicach przy ul. Kościuszki 1;
– Caritas Diecezji Gliwickiej.

Jest to kontynuacja dzieła, które rozpoczęto 8 grudnia 2009 r. otwarciem Okna Życia w Gliwicach przy ul. Górnych Wałów 21, a które dało szansę życia dwóm chłopcom odnalezionym w nim.

Co jakiś czas nadchodzą z różnych miast Polski alarmujące sygnały o śmierci niemowląt, porzuconych przez matki zaraz po porodzie na śmietnikach lub na ulicy. Chcąc uniknąć takich sytuacji Caritas Diecezji Gliwickiej i Kongregacja Sióstr Miłosierdzia św. Karola Boromeusza przygotowały specjalne, bezpieczne miejsce, umożliwiające anonimowe pozostawienie dziecka: przy ul. Zygmunta Statrego 19 w Gliwicach, gdzie powstało „Okno Życia”.