Ośrodek Formacyjno-Wypoczynkowy Caritas Diecezji Gliwickiej w Turzy

/Ośrodek Formacyjno-Wypoczynkowy Caritas Diecezji Gliwickiej w Turzy
Ośrodek Formacyjno-Wypoczynkowy Caritas Diecezji Gliwickiej w Turzy 2017-10-19T20:22:59+00:00

Ośrodek ma charakter agroturystyczny i funkcjonuje od 2006 roku. Przeszedł gruntowny remont i prace adaptacyjne. Na terenie posesji znajduje się boisko i miejsce na ognisko. Dzieci ucieszą huśtawki, ślizgawka, trampolina i basen dający ochłodę w upalne dni. Do dyspozycji gości jest obszerna klimatyzowana świetlica ze sprzętem audiowizualnym. To świetne miejsce na organizowanie spotkań formacyjnych i konferencji dla większych grup.

Baza noclegowa

Zapraszamy na wypoczynek

Każdego lata organizowane są kolonie letnie dla dzieci i młodzieży w wieku od 9 do 14 lat. W programie przewidziane są wycieczki, zajęcia sportowe i rekreacyjne, konkursy, gry i zabawy na świeżym powietrzu i w świetlicy. Podczas turnusów dzieci uczestniczą w formacji chrześcijańskiej. Organizatorem kolonii jest Parafia św. Anny w Zabrzu.

Szczegółowe informacje i terminy znajdują się na tej stronie.

We wrześniu zapraszamy do naszego ośrodka Seniorów. Cisza, spokój, czyste, rześkie powietrze i zapach żywicy oczarują wszystkich. W programie spotkania prozdrowotne, całodniowa wycieczka-pielgrzymka do Sanktuarium Matki Bożej w Lubecku, wycieczki fakultatywne. Bliskość lasu pozwala na piesze leśne wędrówki z szansą na zalezienie okazałych grzybów. Organizator – Parafia św. Anny zapewnia transport, zakwaterowanie i wyżywienie.

Szczegółowe informacje i terminy znajdują się na tej stronie.

Nasz Ośrodek jest otwarty na wszelką współpracę z parafiami oraz innymi instytucjami w organizacji wypoczynku i spotkań formacyjnych. Zapraszamy do organizowania w Ośrodku rekolekcji, dni skupienia, warsztatów, konferencji, pikników itp.

Nasz  ośrodek to wspaniałe miejsce do wypoczynku „w pięknych okolicznościach przyrody”. Sprzyja wyciszeniu i dobremu przeżywaniu spotkań formacyjnych.

„Gdzie dwóch albo trzech gromadzi się w Moje imię, tam jestem pośród nich” (Mt 18,20)

Szczegółowe warunki pobytu i terminy należy ustalać z Proboszczem Parafii św. Anny w Zabrzu

• 32 2713674

Położenie i dojazd

Osada leśna Turza znajduje się w malowniczych lasach Krajobrazowego Parku „Lasy nad Górną Liswartą” na terenie gminy Herby. Na polanie, którą przecina rzeka Turza – jeden z dopływów Liswarty, znajduje się zaledwie kilka domów. Cztery z nich stanowią nasz Ośrodek.

Jadąc od strony Lublińca w kierunku Częstochowy drogą nr 46 skręcamy w Lisowie przed samymi Herbami na lewo w ul. Leśną i jedziemy cały czas prosto, aż skończy się asfalt. Następnie kontynuujemy jazdę utwardzoną droga szutrową przez las (ok 1.5km) i dojeżdżamy na miejsce. Ostatni odcinek jest bardzo dobrej jakości, a zimą jest odśnieżany. Nie ma żadnego problemu z dojazdem dla samochodów osobowych i autobusów.

• Turza 2, 42-714 Lisów

• 34 3571134 (bezpośrednio do Ośrodka)
  • 32 3846685 – zapisy – Parafia św. Anny w Zabrzu

• 604161806 – zapisy i informacje – Danuta Weps