Ośrodek Formacyjno-Wypoczynkowy Caritas Diecezji Gliwickiej w Turzy

/Ośrodek Formacyjno-Wypoczynkowy Caritas Diecezji Gliwickiej w Turzy
Ośrodek Formacyjno-Wypoczynkowy Caritas Diecezji Gliwickiej w Turzy 2018-05-23T09:15:14+00:00

Ośrodek ma charakter agroturystyczny i funkcjonuje od 2006 roku. Przeszedł gruntowny remont i prace adaptacyjne. Na terenie posesji znajduje się boisko i miejsce na ognisko. Dzieci ucieszą huśtawki, ślizgawka, trampolina i basen dający ochłodę w upalne dni. Do dyspozycji gości jest obszerna klimatyzowana świetlica ze sprzętem audiowizualnym. To świetne miejsce na organizowanie spotkań formacyjnych i konferencji dla większych grup.

Wakacje z Bogiem 2018

W Ośrodku Formacyjno-Wypoczynkowym Caritas Diecezji Gliwickiej w Turzy będą się odbywać w tym roku kolonie dla dzieci i młodzieży w następujących terminach:

• I TURNUS – 02–16.07.2018 r.
  • II TURNUS – 16–30.07.2018 r.
  • III TURNUS – 30.07–13.08. 2018 r.

KOSZT (realizacja programu, transport, zakwaterowanie, wyżywienie): 600 zł

Powyższa propozycja skierowana dla dzieci i młodzieży w wieku 9-14 lat i zawiera ofertę pożytecznego spędzenia wakacyjnego czasu na łonie przyrody na terenie Parku Krajobrazowego „Lasy nad Górną Liswartą”.

W programie:

• wycieczki (autokarowa, rowerowe),

• zajęcia sportowe i rekreacyjne,
  • gry i zabawy na świeżym powietrzu oraz w świetlicy Ośrodka,
  • atrakcje związane z bezpośrednią bliskością lasu,
  • dobre kino, dyskoteki, konkursy,
  • elementy formacji chrześcijańskiej (codzienna modlitwa, Msza niedzielna),
  • i wiele innych atrakcji.

Zapisy:

• Parafia św. Anny w Zabrzu (kancelaria parafialna) tel. 32 271 36 74

• pani Hanna Webs – tel. 32 384 17 32

• Caritas Diecezji Gliwickiej, tel. 32 230 78 70 u pani Marii Przywary

Baza noclegowa

Zapraszamy na wypoczynek

Każdego lata organizowane są kolonie letnie dla dzieci i młodzieży w wieku od 9 do 14 lat. W programie przewidziane są wycieczki, zajęcia sportowe i rekreacyjne, konkursy, gry i zabawy na świeżym powietrzu i w świetlicy. Podczas turnusów dzieci uczestniczą w formacji chrześcijańskiej. Organizatorem kolonii jest Parafia św. Anny w Zabrzu.

We wrześniu zapraszamy do naszego ośrodka Seniorów. Cisza, spokój, czyste, rześkie powietrze i zapach żywicy oczarują wszystkich. W programie spotkania prozdrowotne, całodniowa wycieczka-pielgrzymka do Sanktuarium Matki Bożej w Lubecku, wycieczki fakultatywne. Bliskość lasu pozwala na piesze leśne wędrówki z szansą na zalezienie okazałych grzybów. Organizator – Parafia św. Anny zapewnia transport, zakwaterowanie i wyżywienie.

Szczegółowe informacje i terminy znajdują się na tej stronie.

Nasz Ośrodek jest otwarty na wszelką współpracę z parafiami oraz innymi instytucjami w organizacji wypoczynku i spotkań formacyjnych. Zapraszamy do organizowania w Ośrodku rekolekcji, dni skupienia, warsztatów, konferencji, pikników itp.

Nasz  ośrodek to wspaniałe miejsce do wypoczynku „w pięknych okolicznościach przyrody”. Sprzyja wyciszeniu i dobremu przeżywaniu spotkań formacyjnych.

„Gdzie dwóch albo trzech gromadzi się w Moje imię, tam jestem pośród nich” (Mt 18,20)

Szczegółowe warunki pobytu i terminy należy ustalać z Proboszczem Parafii św. Anny w Zabrzu

• 32 2713674

Położenie i dojazd

Osada leśna Turza znajduje się w malowniczych lasach Krajobrazowego Parku „Lasy nad Górną Liswartą” na terenie gminy Herby. Na polanie, którą przecina rzeka Turza – jeden z dopływów Liswarty, znajduje się zaledwie kilka domów. Cztery z nich stanowią nasz Ośrodek.

Jadąc od strony Lublińca w kierunku Częstochowy drogą nr 46 skręcamy w Lisowie przed samymi Herbami na lewo w ul. Leśną i jedziemy cały czas prosto, aż skończy się asfalt. Następnie kontynuujemy jazdę utwardzoną droga szutrową przez las (ok 1.5km) i dojeżdżamy na miejsce. Ostatni odcinek jest bardzo dobrej jakości, a zimą jest odśnieżany. Nie ma żadnego problemu z dojazdem dla samochodów osobowych i autobusów.

• Turza 2, 42-714 Lisów

• 34 3571134 (bezpośrednio do Ośrodka)
  • 32 2713674 – zapisy – Parafia św. Anny w Zabrzu

• 604161806 – zapisy i informacje – Danuta Weps