Para buch, teatr w ruch

/, WTZ Zabrze/Para buch, teatr w ruch

„Para buch, teatr w ruch” to nazwa projektu, którego realizacji podjęło się po raz szósty Wodzisławskie Centrum Kultury, udowadniając, że scena nie ma barier, a teatr nie jedno ma imię. To przegląd teatrów osób niepełnosprawnych, któremu przyświeca jeden główny cel – odkrywanie radości, jaką daje tworzenie bez narzuconych z góry ograniczeń.

„Para buch, teatr w ruch” to okazja do spotkania ludzi, którzy kochają teatr i lubią tworzyć teatralną przestrzeń. Został on przygotowany z myślą o tych, którzy chcą nie tylko prezentować swój dotychczasowy dorobek, ale także mają ochotę nabywać nowe kompetencje i umiejętności, chcą dzielić się swoją pasją i podpatrywać warsztat innych artystów.

Przedsięwzięcie to zostało przygotowane z myślą o zespołach teatralnych działających przy specjalnych ośrodkach, szkołach, domach kultury, przy warsztatach terapii zajęciowej, czy związkach osób niepełnosprawnych i upośledzonych umysłowo. W tym roku to niezwykłe wydarzenie odbyło się 26 października, a dla uczestników przeglądu przygotowano warsztaty ruchowo-teatralne, animacje oraz profesjonalną sesję zdjęciową dla każdej z grup.

Uczestnicy Warsztatów Terapii Zajęciowej Caritas Diecezji Gliwickiej w Zabrzu zaprezentowali swoje aktorskie umiejętności, przepiękne kostiumy oraz scenografię w przedstawieniu pt.: „Bajka o drzewie”, które otrzymało nagrodę publiczności.

Aktorom oraz ich opiekunom serdecznie gratulujemy oraz życzymy kolejnych sukcesów na scenie.

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Autor: | 2017-11-03T09:08:23+00:00 30 października 2017|Polecane, WTZ Zabrze|