Pielgrzymka do Rud

/, Polecane/Pielgrzymka do Rud

Już tradycyjnie, w minioną sobotę odbyła się pielgrzymka pracowników i wolontariuszy Caritas naszej diecezji do Sanktuarium Matki Bożej Pokornej w Rudach.

Pielgrzymowaniu, które rozpoczęła Eucharystia przewodniczył Biskup Gliwicki Jan Kopiec, który powiedział:

Chcemy z wdzięcznością dla Boga i Jego łaski spojrzeć na idee, impulsy i pomysły, które odkrywamy, by jak najlepiej służyć drugiemu człowiekowi. Caritas jest dziełem, które Kościół nie tyko otacza głębokim szacunkiem, ale przywiązuje do niego też ogromną wagę jako do świadectwa realizującego wskazania, które zostawił nam Jezus Chrystus.

Po Mszy św. pielgrzymi mieli okazję wysłuchać okolicznościowego koncertu pieśni maryjnych w wykonaniu Chóru „Laudemus Mariam” z Parafii Św. Bartłomieja z Gliwic, który zaśpiewał z udziałem Chóru „Cantabile” z Parafii św. Anny w Gliwicach-Łabędach.

Po koncercie był czas na poczęstunek, który cieszył się jak zawsze dużym zainteresowaniem. Była też chwila na osobistą modlitwę i przemyślenia; czy wreszcie spacer po parku, który w tym pięknym dniu mienił się w słońcu różnymi barwami jesieni.

Kolejnym punktem programu pielgrzymki była konferencja ascetyczna, którą wygłosił ks. profesor Kazimierz Wolsza.

Pielgrzymowanie zakończyło nabożeństwo do Matki Bożej.

Autor: | 2018-10-19T10:41:16+00:00 08 października 2018|Centrala, Polecane|