Piknik „100 na 100”

W otoczeniu barw biało-czerwonych miała miejsce kolejna już odsłona ,,Programu 100 na 100”, tym razem podczas pikniku, jaki odbywał się przy WTZ-tach Caritas w Gliwicach.

Gospodarze pikniku zaprosili do uczestnictwa rodziców osób niepełnosprawnych, seniorów 60+ z Gliwic Łabęd oraz z rewizytą uczestników WTZ Caritas z Zabrza.

Na początku spotkania aktorzy z warsztatów zaprezentowali rozśpiewane i barwne przedstawienie o piratach, które wzbudziło powszechny zachwyt i aplauz na stojąco. I słusznie, gdyż niepełnosprawni artyści wykazali się na scenie; nie tylko godnym podziwu opanowaniem długiego tekstu, ale również dobrą umiejętnością tańca i śpiewu.

Po przestawieniu nastąpiła – miła i oczekiwana przez wielu – chwila wspólnej biesiady, podczas której nie zabrakło oczywiście pysznych kiełbasek z grilla, ciast, owoców i innych przekąsek. Jednak prawdziwym przebojem kulinarnym był smalec ze skwarkami i ogórkiem małosolnym.

Po posiłku, aby nie ulec pokusie błogiego lenistwa, gospodarze imprezy zaprosili obecnych do uczestnictwa w KONKURSIE WIEDZY O POLSCE – ,,Bliskie sercu wiersze, piosenki i tańce regionalne”. Wzajemne współzawodnictwo i rywalizacja wywołały wiele pozytywnych emocji i wrażeń, które zostały uwieńczone zajęciem I miejsca wszystkich startujący grup. Konkurs miał na celu, poprzez wspólną zabawę, propagowanie wartości patriotycznych i narodowych.

Po rozdaniu pamiątkowych dyplomów i upominków nastąpił finał imprezy, którym była wspólna zabawa i pląsy. Wszyscy bawili się świetnie i żal było się żegnać.

Warto przypomnieć, że oprócz wartości niepodległościowych, niniejsze spotkanie wpisuje się przede wszystkim w zaangażowanie seniorów 60+ w wolontariat na rzecz osób niepełnosprawnych.

Autor: | 2018-06-27T10:51:34+00:00 27 czerwca 2018|100 na 100, Polecane, WTZ Gliwice|