Piknik „Nie jesteś sam”

/, Polecane, WTZ Zabrze/Piknik „Nie jesteś sam”

Było głośno, radośnie i czadowo. Jednym słowem działo się! A wszystko to podczas pikniku odbywającego się pod hasłem: „Nie jesteś sam” w ramach „Programu 100 na 100”.

Piknik odbywał w się ogrodzie rekreacyjnym należącym do WTZ Caritas w Zabrzu. Oprócz dobrej zabawy, miał na celu m.in. aktywizację oraz integrację osób niepełnosprawnych i seniorów. I mamy nadzieję, że w ocenie uczestników w pełni się to udało.

Na początku spotkania uczestnicy warsztatów zaprezentowali przez publicznością swoje talenty muzyczne i aktorskie.

Były więc występy solowe oraz przedstawienie kabaretowe.

Jednak to co najważniejsze, to wspólna rywalizacja w licznych konkursach, które w większości były utrzymane w konwencji „biedronkowej”. Mianowicie był m.in. konkurs plastyczny na rysunek biedronki, były puzzle z logo „Programu 100 na 100”, była konkurencja w układaniu hasła marketingowego dotyczącego oczywiście Sklepów Biedronka. Jednak najwięcej emocji dała wszystkim konkurencja sprawnościowa polegająca na układania na czas za pomocą wędki – kropek na dużej biedronce.

Podczas całości imprezy miała miejsce również wystawa i kiermasz prac osób niepełnosprawnych, która cieszyła dużym zainteresowaniem. Spotkanie zakończyło wspólne disco na „trawiastym parkiecie” ogrodu.

Przyjemnym akcentem był też występ solowy na trąbkę w wykonaniu młodego artysty Tadeusza Fengera – ucznia Państwowej Szkoły Muzycznej w Zabrzu. W repertuarze znalazły się m.in. utwory Jerzego Fryderyka Händel’a. Aplauz oraz bisy świadczyły, że się podobało.

Cieszymy się, że wspólna zabawa międzypokoleniowa wyzwoliła nie tylko wiele pozytywnych emocji, ale też uzmysłowiła wielu jej uczestnikom, że tak naprawdę „nikt nie jest sam”.

Autor: | 2018-07-27T09:33:44+00:00 27 lipca 2018|100 na 100, Polecane, WTZ Zabrze|