Polska dla Świata – solidarni z ofiarami wojny

//Polska dla Świata – solidarni z ofiarami wojny

Każdego dnia życie chrześcijan w Syrii jest zagrożone. Panująca tam wojna, przynosi wielkie zniszczenia i bombardowania. Aby przyczynić się do poprawy sytuacji na Bliskim Wschodzie, Papieskie Stowarzyszenie „Pomoc Kościołowi w Potrzebie” oraz Caritas Polska wraz z producentem wykonawczym ATMA podjęło się wspólnej inicjatywy pod nazwą „POLSKA DLA ŚWIATA – solidarni z ofiarami wojny”.

Głównym celem całej akcji jest udzielenie wsparcia oraz pomocy humanitarnej najbardziej poszkodowanym w działaniach wojennych chrześcijanom z Syrii.

Organizatorzy chcą również cała akcją uwrażliwić polskie społeczeństwo na biedę oraz trudną sytuację osób zmagających się z ciężarem wojny.

Aby zrealizować tę ideę Papieskie Stowarzyszenie „Pomoc Kościołowi w Potrzebie” zainicjowało przygotowanie Oratorium „Z Powodu Mojego Imienia”, będące najnowszym dziełem muzyka Piotra Rubika i Zbigniewa Książka (libretto) rozpisanym na solistów, chór i orkiestrę symfoniczną.

Utwór poświęcony jest współczesnym męczennikom za wiarę. Szacuje się, że do 2010 r. śmiercią męczeńską zginęło 70 mln chrześcijan, z tego w XX wieku 45 mln. W XXI co roku na świecie ginie ponad 100 tys. chrześcijan.

Ten wyjątkowy koncert charytatywny zabrzmi w Katowickim Spodku, w piątek – 24 listopada 2017 r. o godz. 20.00.

Oprócz Oratorium, podczas koncertu zabrzmią również największe przeboje Piotra Rubika.

Bilety-cegiełki można nabyć za pośrednictwem portali: SPODEK KATOWICE, ATMA

Informujemy, że bilety są również do nabycia, do wyczerpania zapasów,
w siedzibie Caritas w Gliwicach, przy ul. Ziemowita 2, w cenie 35 zł.

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Autor: | 2017-11-09T17:04:01+00:00 08 listopada 2017|Caritas Polska|