Pomagam

Pomagam 2017-10-24T16:25:00+00:00

Wszystko, co uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, Mnieście uczynili (Mt 25, 40)

Błogosławieni miłosierni, albowiem oni miłosierdzia dostąpią (Mt 5,7)

Caritas Diecezji Gliwickiej prowadzi szeroko-pojętą działalność charytatywną i zachęca wszystkich ludzi dobrej woli do włączania się w nią. Okazywanie miłosierdzia potrzebującym to  szczególny sposób okazywania miłości, która przybliża nas do Boga. Nazwa Caritas pochodzi od słowa „carus” – łac. „pełen miłosierdzia”. I ty bądź miłosierny i jak nauczał nasz patron św. Brat Albert „dobry jak chleb”.

Caritas niesie pomoc potrzebującym na terenie diecezji gliwickiej poprzez Palcówki, Caritas Parafii, Szkolne Koła Caritas. W ramach swoich struktur realizuje różne projekty prospołeczne, kwesty, zbiórki, odzieży, żywności i makulatury. Włącza się także w akcje krajowe Caritas Polska i globalne Caritas Internationalis.

Jak pomagać?

• modlitwą

• działaniem w Caritas Prafii

• zaangażowaniem w Szkolnych Kołach Caritas

• udziałem w ogłaszanych przez Caritas Parafii comiesięcznych kwestach

• darami żywnościowymi o dłuższym okresie przydatności

• odzieżą używaną w dobrym stanie

• środkami czystości, pieluszkami

• udziałem w ogłaszanych akcjach

• polubieniami i udostępnianiem naszych wpisów w mediach społecznościowych

• pracą wolontariacką w naszych placówkach

• po prostu powiedz o nas znajomym

• darowizną

Jesteś przedsiębiorcą?

• CSR – odpowiedzialność społeczna biznesu. Polega na zaangażowaniu firmy w cele społeczne, co ma bezpośrednio wpływ na budowanie dobrych relacji z lokalną społecznością i dobre postrzeganie firmy na rynku. To się po prostu opłaca, więc zapraszamy do współpracy.

• MARKETING WIĄZANY – jeśli jesteś producentem jakiegoś produktu, to część dochodu możesz przekazać na cele charytatywne; taką informację umieszczasz na opakowaniu

• PAYROLL – polega na comiesięcznym przelewaniu przez pracodawcę niewielkiej kwoty z wynagrodzenia pracownika. Działanie takie można określić programem składek pracowniczych na cele charytatywne i społeczne. Wystarczy złożyć u pracodawcy stosowną deklarację. Deklarowaną kwotę można w dowolnej chwili zmienić lub wycofać się z niej. Program ten pozwala na korzystanie przez pracowników z ulg podatkowych.

Darowizną

Najszybszą metodą wsparcia finansowego naszej działalności jest przelew elektroniczny, którego możesz dokonać za pomocą poniższej skarbonki. Po wpisanaiu kwoty i naciśnięciu przycisku „Ofiaruj” zostaniesz przeniesiony do bezpiecznego systemu płatności elektronicznych DOTPAY.

Kolejną metodą wsparcia finansowego jest klasyczny przelew.

Caritas Diecezji Gliwickiej
ul. Ziemowita 2
44-100 Gliwice

BANK PEKAO S.A. I o/Gliwice
57 1240 1343 1111 0010 0216 7128

Raz w miesiącu Caritas Parafii prowadzi zbiórkę pieniężną do Skarbonek Caritas. Będziemy wdzięczni za każde nawet drobne wsparcie!

Wyślij SMS

Zapewne słyszeliście o akcjach prowadzonych przez Caritas Polska. Do tego celu przeznaczony jest specjalny numer SMS 72052 (koszt 2,46 z VAT). W zależności od akcji, w treści SMS należy wpisać odpowiednie hasło. Informację na temat konkretnych akcji Caritas Polska znajdują się m.in. na naszej stronie.