Pomagamy na 100 • Caritas Diecezji Gliwickiej

Pomagamy na 100

Od pewnego czasu klienci kupujący w sieci BIEDRONKA mogli zauważyć plakat odnoszący się do programu realizowanego wspólnie z Caritas, a wpisujący się w obchody 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości.

W ciągu dwunastoletniej współpracy Caritas Polska i Jeronimo Martins – udało się zrealizować szereg inicjatyw społecznych i działań pomocowych, których beneficjentami są podopieczni Caritas w całej Polsce: m.in. dzieci, osoby samotne, ubogie, potrzebujące wsparcia w zakresie codziennej egzystencji i edukacji czy osoby wykluczone społecznie.

Rocznica 100-lecia odzyskania niepodległości przez Polskę stała się okazją do realizacji wielu działań społecznych i charytatywnych prowadzonych przez dwóch Partnerów. Będzie to największe dzieło pomocy w ramach współpracy.

W roku Jubileuszu 100-lecia naszej wolności obaj Partnerzy zamierzają celebrować ten szczególny czas właśnie poprzez niesienie pomocy. W ten sposób chcemy nie tylko oddać szacunek tym, którzy budowali naszą niepodległość; ale również tym, którzy tworzą przyszłość.

Czynimy to poprzez projekty aktywizujące i pobudzające integrację międzypokoleniową, swoistą sztafetę wartości.

Przypomnijmy, że jednym z projektów realizowanych wspólnie z siecią sklepów Biedronka jest „Spiżarnia Caritas”, w której uczestniczy Caritas gliwicka.

Autor: | 2018-05-25T12:20:23+00:00 18 maja 2018|100 na 100, Akcje, Caritas Polska, Polecane|