Program „Decydujesz, pomagamy”

/Program „Decydujesz, pomagamy”
Program „Decydujesz, pomagamy” 2017-10-30T12:20:44+00:00

Działające pod patronatem gliwickiej Caritas, Warsztaty Terapii Zajęciowej w Gliwicach i Zabrzu zostały finalistami konkursu na realizację projektu społecznego „Decydujesz, pomagamy”, który został ogłoszony przez TESCO.

WTZ z Gliwic przygotowały projekt dotyczący zorganizowania imprezy integracyjnej „Iskierka Bożonarodzeniowa 2017”. Projekt ten ma na celu pokazanie lokalnej społeczności, że niepełnosprawni uczestnicy Warsztatów Terapii Zajęciowej potrafią zrewanżować się społeczeństwu poprzez zorganizowanie wydarzenia Bożonarodzeniowego, który uświetni muzyka i występy, wprowadzając świąteczną atmosferę. Osoby niepełnosprawne zaprezentują efekty swojej całorocznej pracy z wypiekami świątecznymi podczas spotkania w zimowej aurze.

WTZ z Zabrza postanowiły przygotować turniej piłki nożnej dla osób niepełnosprawnych pod hasłem „Każdy jest zwycięzcą swoich słabości”, który ma na celu popularyzację tego sportu wśród osób niepełnosprawnych, dla których aktywność fizyczna jest ważnym elementem rehabilitacji. Dodatkowo przyczyni się do integracji, możliwości doświadczenia współzawodnictwa, pokonywania swoich słabości oraz czerpania radości z gry. Turniej pozwoli przełamać bariery dzielące społeczeństwo na pełnosprawnych i niepełnosprawnych oraz pokaże że najważniejsze są chęci.

Do 31 października w sklepach TESCO odbywa się głosowanie klientów na poszczególne projekty. Zasady głosowania są bardzo proste. W każdym sklepie TESCO, klienci za każde dokonane zakupy otrzymają specjalny żeton, który mogą wrzucić do urny konkursowej z trzema przegrodami (urny znajdują się za kasami). W ten sposób oddadzą głos na projekt, który ich zdaniem jest najlepszy i to właśnie on powinien otrzymać dofinansowanie na jego realizację.

Każdy może wziąć los w swoje ręce i oddać głos na inicjatywę, która jego zdaniem najlepiej wesprze lokalne społeczności. Zwycięży ten pomysł, który otrzyma najwięcej głosów.

Zachęcamy klientów TESCO do oddania głosów na Caritas Diecezji Gliwickiej.

Więcej informacji o programie „Decydujesz, pomagamy” można znaleźć na stronie internetowej: www.tesco.pl/pomagamy.