100 na 100 w Gliwicach

/, Akcje, WTZ Gliwice/100 na 100 w Gliwicach

W ostatnim czasie odbyła się w Gliwicach konferencja inaugurująca realizowany przez Caritas Diecezji Gliwickiej

Projekt „100 na 100”.

Projekt ma charakter ogólnopolski i realizowany jest przez Caritas we wszystkich diecezjach na podstawie konkursów ogłoszonych przez Caritas Polska i Jeromino Martins, do którego należy sieć sklepów Biedronka, i wpisuje się w obchody związane z przeżywanym Jubileuszem 100-lecia Odzyskania Niepodległości (stąd: 100 na 100 – oznacza realizację 100 projektów na 100-lecie Odzyskania Niepodległości).

Podstawowym celem projektu realizowanego w naszej Caritas jest szeroko rozumiana:

• edukacja historyczna oraz obywatelska,
  • promowanie wartości niepodległościowych i postaw społecznych,
  • promowanie idei wolontariatu.

Jest on skierowany do osób niepełnosprawnych, seniorów i wolontariuszy. Wspólne spotkania, twórcze zajęcia zaowocują wystawą prac oraz koncertem, na które z radością zaprosimy Państwa w listopadzie, kiedy cała Polska będzie uroczyście świętować 100 – lecie Niepodległości!

Konferencja inauguracyjna była nie tylko okazją do wyrażenia radości ze spotkania, ale i uczczenia naszych symboli narodowych.

Autor: | 2018-06-05T16:46:52+00:00 25 maja 2018|100 na 100, Akcje, WTZ Gliwice|