Rogale św. Marcina

//Rogale św. Marcina

Dużą atrakcją dla mieszkańców Domu Seniora w Wiśniczach było uczestnictwo w obchodach związanych z postacią św. Marcina z Tours, które miało miejsce w sąsiedniej parafii w Toszku. Po nabożeństwie w kościele parafialnym ku czci Świętego, wszyscy udali się na rynek miasta, gdzie na koniu wjechał w stroju św. Marcina rzymski legionista.

Młodzież ze szkoły podstawowej w Toszku przygotowała piękną inscenizację ukazującą życie Świętego, którego postawa miłosierdzia względem potrzebującego człowieka wspominana jest do dziś. A postać świętego Marcina stała się dla wielu ludzi wzorem do naśladowania.

No właśnie, dlaczego?
Warto zatem przypomnieć, że kiedy św. Marcin przebywał ze swoim garnizonem w Galii; będąc jeszcze kandydatem do chrztu, miało miejsce znane zdarzenie z jego życia. Zimą, gdy napotkał półnagiego żebraka, oddał mu połowę swojej żołnierskiej opończy. W nocy po tym zdarzeniu w swoim śnie zobaczył Chrystusa odzianego w jego płaszcz, który mówił do aniołów: „Patrzcie, jak mnie Marcin, katechumen, przyodział”. I na pamiątkę tamtych wydarzeń wspomina się postawę miłosierdzia, jaką okazał św. Marcin biedakowi.

…wracamy do Toszka, a tu zgodnie z przyjętym zwyczajem uczestnicy udali się za św. Marcinem na dziedziniec zamkowy. Tam zapłonął ogień wielkiego ogniska i ogrzał zziębnięte lica licznie zebranych. Następnie biorący udział w orszaku zostali poczęstowani pysznymi rogalami. A wolontariusze zaprosili mieszkańców Domu Seniora na kawę i słodki poczęstunek do Domu Parafialnego. Tak miło i radośnie spędzone popołudnie na pewno na długo zapadnie w pamięci seniorów.

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Autor: | 2017-11-14T11:17:48+00:00 14 listopada 2017|DPS Wiśnicze|