Siedziba Caritas

/Siedziba Caritas
Siedziba Caritas 2017-10-24T16:41:19+00:00

Budynek, w którym mieści się tzw. Centrala Caritas, to dawna ruina miejska. Dzięki inicjatywie ks. infułata Konrada Kołodzieja, obecnie emerytowanego proboszcza Parafii Katedralnej pw. św. Apostołów Piotra i Pawła, został zrewitalizowany na cele społeczne. Rozpoczęte w 2004 roku działania remontowe zakończyły się w 2006 roku. Wtedy została podjęta decyzja o przeniesieniu siedziby Caritas Diecezji Gliwickiej z Kurii do budynku przy ul. Ziemowita 2 w Gliwicach.

W nowym miejscu rozpoczęto realizację trzech projektów:

• biura działającego na rzecz aktywizacji osób bezrobotnych (BAB)
  • jadłodajni, która jako działanie zlecone w drodze przetargu przez gliwickie władze samorządowe służyła dożywianiu osób wskazanych przez Ośrodek Pomocy Społecznej

• świetlicy dla dzieci w okresie październik-czerwiec

Podstawowym zadaniem Centrali jest koordynacja działań w obszarze charytatywnym na terenie diecezji gliwickiej, począwszy od placówek prowadzonych przez Caritas, przez prowadzenie akcji diecezjalnych i ogólnopolskich, a na wolontariacie parafialnym i szkolnym skończywszy.

Sekretariat przyjmuje interesantów od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00-15.00.