Śniadanie Wielkanocne

//Śniadanie Wielkanocne

Tradycyjnie już z okazji zbliżających się Świąt Zmartwychwstania Pańskiego; w radosnych nastrojach – niepełnosprawni uczestnicy Warsztatów Terapii Zajęciowej z Gliwic spotkali się na uroczystym śniadaniu wielkanocnym. Poprzedziło go złożenie życzeń wszystkim obecnym oraz błogosławieństwo pokarmów, którego dokonał dyrektor gliwickiej Caritas ks. Rudolf Badura.

Trzeba powiedzieć, że przy odświętnie udekorowanych i zastawionych stołach wszystkim dopisywał apetyt. A było z czego wybierać! Przystawkę stanowiły kolorowe, wiosenne kanapki. Następnie gorący żurek z białą kiełbasą łagodnie gładził podniebienia. Nie zabrakło też smacznych wędlin w postaci szynek, pasztetów i baleronów, którym towarzyszyły faszerowane jajka. Dopełnieniem wszystkiego były pyszne ciasta, wśród których królowała „baba wielkanocna”, makowiec i śląskie kołocze.

Każdy z uczestników otrzymał również symbolicznego „zajączka”, który wywołał wiele radości i uśmiechu.

Tego rodzaju integracyjne wydarzenia na trwałe wpisały się w kalendarz działalności WTZ-tów w kontekście rehabilitacji społecznej podopiecznych.

Autor: | 2018-03-28T07:40:21+00:00 28 marca 2018|WTZ Gliwice|