Sól to też zdrowie…

//Sól to też zdrowie…

Czas późnej jesieni niestety sprzyja różnym dolegliwościom katarowym. Aby ustrzec się przed ewentualnymi przeziębieniami grupa mieszkańców Domu Seniora próbowała poprawić swoją kondycję zdrowotną w grocie solnej, która znajduje się przy Parku Wodnym w Tarnowskich Górach.

Klimat występujący w jaskini solnej zbliżony jest do mikroklimatu jaki panuje w kopani soli w Wieliczce.  Jak wiemy sól posiada właściwości ujemnej jonizacji powietrza, co bardzo pozytywnie i korzystnie wpływa na nasz organizm i ogólne samopoczucie.

Jako ciekawostkę warto nadmienić, że na mikroklimat jaskini pracują urządzenia najnowszej generacji. Jest w nich tłoczona solanka; dzięki której możliwa jest inhalacja mokra, podobna do stosowanej w uzdrowiskach. Solanka zawiera takie pierwiastki jak: jod, potas, wapń, sód, magnez, brom i selen, które występują w kilkakrotnie wyższym stężeniu niż nad morzem.

Pośrodku jaskini znajduje się występujący w przyrodzie – kryształ górski, który podobno emanuje bardzo pozytywną energią. Jest on podświetlany różnymi kolorami, które stosowane są w leczeniu wielu schorzeń. Ta forma terapii to tzw. koloroterapia

Seans w jaskini trwał 45 minut. Następnie – zdrowsi, zrelaksowani i w dobrych nastrojach pensjonariusze udali się na dobrą kawę. Była to pierwsza, ale miejmy nadzieję nie ostatnia wizyta w grocie solnej. Tym bardziej, że wszyscy uczestnicy są bardzo chętni, aby w przyszłości korzystać z takiej formy terapii.

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Autor: | 2017-11-17T16:17:03+00:00 17 listopada 2017|DPS Wiśnicze|