Spacer wspomnień

//Spacer wspomnień

Uczestnicy Programu ASOS 2018, i może to zabrzmi troszkę banalnie – odbyli spacer ulicami Gliwic. Chcieli w ten sposób, na nowo jakby odkryć miejsca znane z czasów młodości, czy nawet dzieciństwa. Ta swoista podróż sentymentalna przypomniała minione lata, ale dała też okazję do licznych porównań – jak miasto potrafi się pozytywnie zmieniać na przestrzeni lat.

Spacer prowadził nie tylko znanymi ulicami i utartymi szlakami, ale co niektórzy „turyści” próbowali zaglądnąć w zaułki i zakamarki mniej uczęszczanych i reprezentacyjnych miejsc. I to się im udało! Świadczą o tym fotografie przez nich wykonane.

Kropką nad „i”, a zarazem dużym wyzwaniem dla seniorów, była możliwość wejścia na gotycką wieżę Kościoła pw. Wszystkich Świętych i możliwość podziwiania miasta z tarasu widokowego z wysokości 57,5 m. Większość ze zwiedzających była pierwszy raz na wieży. Z zapartym więc tchem i może łezką w oku, nie tylko podziwiali miasto z przysłowiowego „lotu ptaka”, ale próbowali jeszcze na wyścigi odgadnąć miejsca, które było widać z wysoka.

Jednym słowem: zachwyceni wspaniałą panoramą Gliwic – mówili, że wrócą tu znowu, ale już z wnukami.

Autor: | 2018-07-26T19:05:27+00:00 03 sierpnia 2018|ASOS 2018|