Świat w miniaturze

//Świat w miniaturze

Seniorzy z „Wigora” w dniu swojego Święta pojechali na wycieczkę, aby zobaczyć m.in. świat w miniaturze – tzw. „Kolejkowo”, który znajduje się Centrum Handlowym Europa Centralna w Gliwicach.

W tym niezwykłym świecie można było przyglądnąć się życiu na wsi, potowarzyszysz turystom podczas górskich wypraw, wziąć udział w akcji ratunkowej, wcielić się w leśniczego, kupca, pracownika budowlanego, mechanika, cyrkowca czy plażowicza.

Po „Kolejkowie” poruszają się pociągi oraz samochody. To także jedyna makieta w Polsce, na której pływa statek. W tym niecodziennym świecie zmianie ulegają pory dnia. Dzień w atrakcji „Kolejkowo” trwa 9 minut, po których następuje noc; zapalają się uliczne latarnie oraz światła w budynkach. Jest pięknie!

Na makiecie odtworzono również miniatury autentycznych budowli ze Śląska, np. dworca kolejowego w Gliwicach wraz z peronami, gliwickiego ratusza oraz kamienic. Twórcy ekspozycji nie byliby sobą, gdyby nie wymyślili czegoś extra! Powstało więc miasteczko westernowe „Dzikie Gliwice”, gdzie znajduje się saloon. Zobaczyć można szeryfa, Indian, braci Wright przy budowie pierwszego na świecie samolotu oraz miniaturę statku „Western River”, pływającego po Missisipi.

Całość tworzy niepowtarzalny klimat, dlatego też wszystko bardzo podobało się seniorom, szczególnie panom. Na pewno wielu z nich przypomniało sobie miłe chwile z dzieciństwa. I marzenia, bo któż z nich nie marzył o własnej kolejce elektrycznej.

Autor: | 2018-11-26T09:55:37+00:00 26 listopada 2018|Senior Wigor|