Świetlica dla seniorów – Dom Dziennego Pobytu „Rodzina”

/Świetlica dla seniorów – Dom Dziennego Pobytu „Rodzina”
Świetlica dla seniorów – Dom Dziennego Pobytu „Rodzina” 2017-09-26T20:34:18+00:00

Świetlica dla seniorów mieści się w budynku Domu Dziennego Pobytu „Rodzina” w Zabrzu. Uczęszczają do niej seniorzy i osoby niepełnosprawne, które w ramach pobytu mogą skorzystać z bogatego programu rehabilitacyjno-terapeutycznego oraz zajęć świetlicowych. Zajęcia te mają bardzo dobry wpływ na samopoczucie i kondycję naszych podopiecznych.

Do dyspozycji uczestników są:

• gabinet rehabilitacyjny (z możliwością skorzystania z fachowej pomocy rehabilitantki oraz masaż i ćwiczenia)

• kawiarenka terapeutyczna, a w niej możliwość spędzenia czasu w miłym towarzystwie, obejrzenia ciekawych filmów popularnonaukowych; uczestnicy swoje zainteresowania mogą realizować w różnych kółkach

• salę gospodarstwa domowego, gdzie każdy może wykazać się zdolnościami kulinarnymi, jak również skorzystać z pomysłów kulinarnych innych uczestników

Nasz ośrodek

• umożliwia odpowiednie warunki do wielogodzinnego przebywania w nim osób starszych i niepełnosprawnych

• w czasie pobytu pozwala skorzystać z poczęstunku w ramach zajęć w pracowni gospodarstwa domowego

• proponuje udział w ćwiczeniach fizycznych polepszających kondycję i ogólne samopoczucie

• pozwala na kontakty społeczne i udział w aktywnych formach wypoczynku

• umożliwia udział w terapii zajęciowej, która ma na celu rozwijanie zainteresowań i zdolności manualnych

• zapewnia udział w imprezach kulturalno-towarzyskich, organizowanych przez placówkę