Torby zostały rozdane

//Torby zostały rozdane

Od marca do grudnia 2018 r. Caritas gliwicka we współpracy z Jeronimo Martins i Caritas Polską – realizuje

Projekt „Na codzienne zakupy”.

W projekcie biorą udział Seniorzy, którzy zakwalifikowali się do programu i otrzymali z początkiem roku karty zakupowe na kwotę 200,00 zł miesięcznie do sklepów Biedronka w całej Polsce.

Caritas Diecezji Gliwickiej zakupiła i przekazała wszystkim seniorom uczestniczącym w projekcie torby zakupowe. Torby wykonane są z solidnego i nieprzemakalnego materiału. Są osadzone na trzech kółkach, dzięki czemu sprawnie pokonują krawężniki i schody. Torby już się stały nieodzowne na codziennych zakupach i powoli wpisują się w krajobraz sklepów Biedronka.

W ostatnim czasie też zostały przeprowadzane liczne spotkania z uczestnikami projektu, które prowadziły osoby kompetentne w temacie asertywności. Staraliśmy się przestrzec seniorów przed oszustami. Uwrażliwić na nieuczciwe praktyki (w tym tzw. promocje i spoty reklamowe), których ofiarami padają często osoby starsze i nie tylko.

Uczestnicy spotkań czynnie brali udział w niniejszych spotkaniach. Podejmowali dyskusję, podawali przykłady „z własnego podwórka”, sugerowali różne formy obrony przed oszustami, zadawali sporo pytań i mocno byli zainteresowani poruszanymi tematami.

Liczymy na to, że przeprowadzone spotkania oraz przekazane informacje będą przydatne w codziennym życiu, i w jakimś stopniu wzbudzą u wszystkich poczucie czujności i ostrożności.

Szczególnie:

• podczas codziennych zakupów,
  • korzystania z zaproszeń na modne dziś prezentacje zakupowe,
  • podpisywania umów wszelkiego rodzaju,
  • udostępniania dokumentów nieznanym osobom,
  • oraz otwierania drzwi nieznajomym itp.
Autor: | 2018-10-20T15:09:36+00:00 19 października 2018|Na codzienne zakupy|