Wigilia Caritas

/Wigilia Caritas
Wigilia Caritas 2017-12-11T17:05:46+00:00

WIGILIA CARITAS – to szereg spotkań wigilijnych, które zorganizowane będą w kilkunastu miastach w Polsce w dniu 24 grudnia br. Caritas w Polsce od wielu lat organizuje w okresie poprzedzającym Święta Bożego Narodzenia wieczerze wigilijne dla podopiecznych swoich placówek, osób potrzebujących, ubogich, bezdomnych samotnych.

W tym roku w ramach akcji WIGILIA CARITAS odbędą się świąteczne spotkania dokładnie w dniu Wigilii Bożego Narodzenia dla wszystkich, którzy nie mają z kim jej spędzić, tak aby przy wspólnym stole mogli podzielić się opłatkiem, zaśpiewać kolędy i zaznać domowego ciepła, którego nie mają na co dzień.

W naszej diecezji wspólne wieczerze wigilijne 24 grudnia odbywać się będą w Gliwicach i Zabrzu, i zgromadzą blisko 1500 osób.

Na odświętnym stole znajdą się tradycyjne potrawy, m.in. barszcz czerwony, karp smażony, wigilijna kapusta, kluski z makiem przygotowane i podane przez licznych wolontariuszy Caritas zaangażowanych w przygotowanie tego dzieła. Najważniejsze jednak będzie spotkanie z drugim człowiekiem, uśmiech i ciepło wspólnego oczekiwania na Boże Narodzenie.

Głównym partnerem akcji jest firma Transgourmet Polska właściciel hal Selgros Cash&Carry, która ufunduje produkty do przygotowania poczęstunku dla wszystkich uczestników. Wydarzenie zostało objęte patronatem medialnym TVP.