Caritas gliwicka chorym

//Caritas gliwicka chorym

W kontekście przeżywanego wczoraj Światowego Dnia Chorego warto nadmienić, że od ponad 25 lat Caritas Diecezji Gliwickiej szczególną opieką otacza chorych przebywających w ich miejscach zamieszkania poprzez sieć Stacji Opieki zlokalizowanych na terenie całej diecezji gliwickiej.

Jest to praca odbywająca się każdego dnia w zaciszach domowych i przez to często mało widoczna, niespektakularna, ale umożliwiająca ograniczenie pobytu w szpitalu nawet ciężko chorym osobom.

Dzięki troskliwej opiece pielęgniarek chorzy mogą pozostać w znanym sobie, bezpiecznym środowisku domowym i rodzinnym, a ich bliscy uczą się jak się nimi opiekować. Tym samym zachowana jest ciągłość procesu leczenia i pielęgnowania chorego, a komfort psychiczny spowodowany przebywaniem w domu dodatkowo wspomaga zdrowienie, a także przede wszystkim – godne znoszenie cierpienia.

pacjentów
wizyt

Przy tej okazji pragniemy podziękować wszystkim tym instytucjom i osobom, w szczególności samorządom lokalnym, dzięki wsparciu których Stacje Opieki mogą wypełniać swoją misję, a chorzy poczuć się lepiej.

Autor: | 2018-02-13T09:21:01+00:00 13 lutego 2018|NZOZ Zabrze|