Dzień Chorego

Zbliżający się XVII Światowy Dzień Chorego (11 lutego) na stałe wpisał się w kalendarium gliwickiej Caritas.

W wielu parafiach naszej diecezji Parafialne Zespoły Caritas przygotowują okolicznościowe spotkania, na które zapraszają osoby cierpiące. Spotkania te rozpoczyna najczęściej wspólna Eucharystia, podczas której udzielany jest sakrament chorych. Po Mszy św. w salce katechetycznej ma miejsce poczęstunek.

Atmosferze spotkań towarzyszy niejednokrotnie uśmiech i radość, który pozwala chorym choćby na krótką chwilkę zapomnieć o dolegliwościach.

W wielu parafiach w tym dniu, mają również miejsce odwiedziny chorych w domach przez osoby zaangażowane w działalność charytatywną. Krótkie spotkanie i rozmowa, a nierzadko samo wysłuchanie chorego przynosi wielką ulgę w cierpieniu; daje nadzieję i radość, że jest ktoś, kto o nim pamięta.

Takie gesty ludzkiej życzliwości są niezwykle ważne wobec powszechnie lansowanych idei eutanazji, gdzie często promuje się zdrowie i tężyznę fizyczną – a tak mało się mówi, czy nawet wręcz zapomina o godności ludzi chorych i cierpiących.

Dlatego też „XVII Światowy Dzień Chorego”, który w diecezji gliwickiej przypominany jest przez Caritas diecezjalną, ma na celu m.in. uświadomić ludziom, że żyją pośród nas także ludzie cierpiący i chorzy.

Autor: | 2019-02-08T09:59:59+02:00 08 lutego 2019|Akcje, Centrala|