XVIII Światowy Dzień Chorego

Zbliżający się XVIII Światowy Dzień Chorego (11 lutego) jest dobrą okazją, abyśmy sobie uświadomili, że żyją pośród nas także ludzie cierpiący i chorzy.

W wielu parafiach naszej diecezji Parafialne Zespoły Caritas przygotowują okolicznościowe spotkania, na które zapraszają osoby cierpiące. Spotkania te rozpoczynają się najczęściej wspólną Eucharystią, podczas której udzielany jest sakrament chorych. Po Mszy św. w salce katechetycznej ma miejsce poczęstunek.

Atmosferze spotkań towarzyszy niejednokrotnie uśmiech i radość, który pozwala chorym choćby na krótką chwilkę zapomnieć o swoich dolegliwościach.

W niektórych parafiach w tym dniu, mają miejsce odwiedziny chorych w domach przez osoby zaangażowane w działalność charytatywną. Krótkie spotkanie i rozmowa, a nierzadko samo wysłuchanie chorego przynosi wielką ulgę w cierpieniu; daje nadzieję i radość, że jest ktoś, kto o nim pamięta.

Takie gesty ludzkiej życzliwości są niezwykle ważne w dzisiejszym świecie, gdzie tak często promuje się siły witalne, zdrowie i tężyznę fizyczną – a tak mało się mówi, czy nawet wręcz zapomina o godności ludzi chorych i cierpiących.

Warto również nadmienić, że Caritas diecezjalna codziennie niesie pomoc osobom cierpiącym; m.in. poprzez prowadzenie Niepublicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej, w ramach którego działają stacje opieki (opieka nad chorym w domu) oraz gabinety rehabilitacyjne.

Autor: | 2020-02-07T08:48:14+01:00 07 lutego 2020|Centrala|