Dzień Pielęgniarki

Dzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pielęgniarek i Położnych, który jest szczególnie bliski naszej Caritas.

Od ponad 25 lat w ramach jej działalności prowadzone są Stacje Opieki, które zlokalizowane są na terenie całej diecezji gliwickiej.

Posługa pielęgniarek odbywa się każdego dnia w zaciszach domowych przy łóżku pacjenta, przez co jest tak mało widoczna, niespektakularna; ale umożliwiająca ograniczenie pobytu w szpitalu nawet ciężko chorym osobom.

Dzięki troskliwej opiece pielęgniarek, chorzy mogą pozostać w znanym sobie, bezpiecznym środowisku domowym i rodzinnym; a ich bliscy uczą się jak się nimi opiekować. Dzięki takiej domowej opiece zachowana jest ciągłość procesu leczenia i pielęgnowania chorego. Natomiast komfort psychiczny spowodowany przebywaniem w domu dodatkowo wspomaga zdrowienie, a także przede wszystkim – godne znoszenie cierpienia.

Należy również zaznaczyć, że praca wszystkich naszych pielęgniarek – w dobie panującej epidemii – nabiera szczególnego znaczenia i wymowy; zaś troska o chorego niestety bywa częstokroć niedoceniana.

Dlatego też w Dniu Pielęgniarki pragniemy serdecznie podziękować wszystkim, którzy pochylają się nad chorymi. Życzymy również, aby ta codzienna opieka przynosiła Pielęgniarkom – błogosławieństwo Boże, radość i satysfakcję, a wszystkim chorym nadzieję i zdrowie.

Autor: | 2020-05-12T13:56:20+02:00 12 maja 2020|Centrala|