Jałmużna Wielkopostna

Podobnie jak w latach ubiegłych, w okresie Wielkiego Postu – Caritas proponuje skarbonkę – aby poprzez podjęte umartwienia – oszczędzać – a przez to pomagać innym.
Tegoroczna akcja odbywa się ponownie pod hasłem: „Dar Juniora dla Seniora”, dlatego też środki pozyskane z jałmużny wielkopostnej będą przeznaczone na pomoc seniorom.

Skarbonka jest propozycją dla wszystkich – zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Można je nabyć nieodpłatnie we wszystkich parafiach naszej diecezji.

Także dzisiaj ważne jest wezwanie ludzi dobrej woli do dzielenia się swoimi dobrami z najbardziej potrzebującymi poprzez jałmużnę, jako formę osobistego uczestnictwa w budowaniu świata bardziej sprawiedliwego. Dzielenie się w miłości czyni człowieka bardziej ludzkim; gromadzenie grozi upodleniem go, zamknięciem w egoizmie.

Papież Franciszek w Orędziu na Wielki Post 2020

Do „Jałmużny” można również dołączyć wysyłając charytatywny SMS z hasłem POMAGAM pod numer 72052 (koszt: 2,46 zł z VAT) lub dokonując wpłaty do tzw. „Wirtualnej Skarbonki”, czyli na konto Caritas Polska z dopiskiem „Jałmużna Wielkopostna”. Poniżej uruchomiliśmy możliwość dokonania przelewu elektronicznego za pośrednictwem bezpiecznego systemu płatności elektronicznych DOTPAY z tytułem płatności jak wyżej. Zachęcamy również do wsparcia akcji modlitwą.

Autor: | 2020-02-26T10:21:35+02:00 26 lutego 2020|Akcje|