Koncert „Kolęda dla Syrii”

Caritas Parafii Matki Bożej Uzdrowienie Chorych w Tarnowskich Górach wraz z Urzędem Miasta Tarnowskie Góry, zaprasza na KONCERT KOLĘDOWY pt. „KOLĘDA DLA SYRII” w wykonaniu Pani Olgi Bończyk (polskiej aktorki i piosenkarki).

Koncert odbędzie się 19 stycznia 2020 roku (niedziela), w kościele pw. Matki Bożej Uzdrowienie Chorych w Tarnowskich Górach, ul. Różana 2 (parafia Ojców Kamilianów).

Rozpoczęcie koncertu o godzinie 18:00. Wstęp na koncert jest darmowy.

Podczas koncertu będzie można usłyszeć przepiękne polskie kolędy i pastorałki. Zostanie zaprezentowana kolęda w opracowaniu Jacka Urbaniaka, Uli dalma si Alleluja, którą wykona chór FRESCO z Tarnowskich Gór. Kolęda pochodzi z Bliskiego Wschodu, a jej wykonanie stanowi ukłon w stronę naszych Syryjskich braci.

W dniu koncertu zostanie również otwarta wystawa zdjęć pracownika Caritas Polska Pana Mikołaja Brożka pt. „Aleppo 2019 – Warszawa 1944” pokazującej zniszczone miasto Aleppo obecnie, a zniszczona Warszawa w 1944 roku.

Wystawa oraz koncert „Kolęda dla Syrii” ma przyczynić się do przypomnienia mieszkańcom Śląska o tragedii jaka spotkała naród Syryjski. Tym wydarzeniem pragniemy dać nadzieję Syryjczykom w możliwość odbudowania zniszczonego Aleppo.

W tym dniu podczas każdej Mszy Św. w kościele pw. Matki Bożej Uzdrowienie Chorych w Tarnowskich Górach będzie można usłyszeć świadectwa Syryjczyków, którzy byli naocznymi świadkami wojny. Po Mszach Św. z kolei będzie przeprowadzana zbiórka pieniędzy na rzecz rodzin Syryjskich.

Organizatorem wystawy i koncertu jest Caritas Parafii Matki Bożej Uzdrowienie Chorych w Tarnowskich Górach, Urząd Miasta Tarnowskie Góry oraz Caritas Polska i Caritas Diecezji Gliwickiej.

Autor: | 2020-01-09T15:41:57+01:00 09 stycznia 2020|Centrala, Polecane|