Spotkania z Muzyką

//Spotkania z Muzyką

Wiadomo nie od dziś, że muzyka łagodzi obyczaje; a szczególnie ta poważna. Stąd też zabrzańskie WTZ-ty zakończyły realizację programu rehabilitacji społecznej w obszarze muzykoterapii.

Polegała ona m.in. na uczestnictwie osób niepełnosprawnych w zajęciach edukacyjno-muzycznych prowadzonych przez dyrektora Filharmonii Zabrzańskiej – pana Sławomira Chrzanowskiego.

Niniejsze spotkania w swoim głównym założeniu miały uczulać młodego człowieka na piękno muzyki jako jednej ze sztuk pięknych; prowadzący koncerty starał się tę sztukę w przystępny sposób przybliżać, tłumacząc istotę gry na instrumentach, pokazując specyfikę pracy artysty muzyka w orkiestrze symfonicznej, w końcu starając się zachęcić do słuchania w jak najszerszym tego słowa znaczeniu.

Spotkania z muzyką odbywały się raz w miesiącu i trzeba przyznać, że były prowadzone ciekawie, również strona muzyczna została dobrana atrakcyjnie i chyba każdemu ze słuchaczy przypadła do gustu.

Spotkania z muzyką trwały od września do czerwca. Poniżej prezentujemy zagadnienia i tematy z jakimi zmierzyli się uczestnicy.

• Wrzesień – „Co to jest orkiestra?” – prezentacja instrumentów
  • Październik – Video Games Music”- suity z gier komputerowych
  • Listopad – „Najpiękniejsza jest muzyka polska”- koncert w ramach obchodów Narodowego Święta Niepodległości
  • Grudzień – „Muzyka na Święta Bożego Narodzenia!!!”- muzyka świąteczna, kolędy z różnych stron świata