Troska o chorych

//Troska o chorych

Przeżywany Światowy Dzień Chorego, daje okazję do tego, aby przypomnieć, że Caritas Diecezji Gliwickiej szczególną opieką otacza chorych przebywających miejscach ich zamieszkania poprzez sieć Stacji Opieki zlokalizowanych na terenie całej diecezji gliwickiej.

Jest to posługa, która odbywa się każdego dnia w zaciszach domowych przy łóżku pacjenta, przez co jest tak mało widoczna, niespektakularna, ale umożliwiająca ograniczenie pobytu w szpitalu nawet ciężko chorym osobom.

Dzięki troskliwej opiece pielęgniarek, chorzy mogą pozostać w znanym sobie, bezpiecznym środowisku domowym i rodzinnym, a ich bliscy uczą się jak się nimi opiekować. Tym samym zachowana jest ciągłość procesu leczenia i pielęgnowania chorego. Natomiast komfort psychiczny spowodowany przebywaniem w domu dodatkowo wspomaga zdrowienie, a także przede wszystkim – godne znoszenie cierpienia.

Oprócz opieki pielęgniarskiej w domu, Caritas gliwicka prowadzi gabinety rehabilitacyjne, w których pacjenci odzyskują sprawność fizyczną po różnych zabiegach i kontuzjach.

Bardzo dużą ulgę w cierpieniu daje również sprzęt rehabilitacyjny, który można wypożyczyć w naszych wypożyczalniach w postaci: łóżek elektrycznych, kul, balkoników, krzeseł toaletowych itp.

I tak w roku 2018

Stacje Opieki: