Wycieczka seniorów do ZOO

//Wycieczka seniorów do ZOO

Tym razem podopieczni z Domu Dziennego Pobytu Senior+ postanowili zwiedzić chorzowskie ZOO. Dla wielu seniorów taka forma spędzania czasu to czysta przyjemność, co prawda połączona ze sporym wysiłkiem związanym ze spacerem po tak rozległym terenie. Trzeba jednak przyznać, że wszyscy dali radę.

Obserwacja egzotycznej fauny wzbudziła duży podziw, a przyglądanie się zachowaniu zwierząt stało się niezwykle odkrywcze. I jak mówi stare przysłowie, że „na naukę nigdy nie jest za późno”, seniorzy z zapałem uzupełnili swoją wiedzę o informacje i liczne ciekawostki zamieszczone przy stanowiskach. Dowiedzieli się m.in., że tradycyjna medycyna chińska wysoko ceniła wszystkie części ciała tygrysa. Jego kości były remedium na kostne dolegliwości, zaś wąsy i zęby na bóle zębów. Pazury i wąsy tygrysa to także talizmany miłosne.

Na koniec wycieczki, jak to zawsze bywa przy takich okazjach, były lody i posiłek na świeżym powietrzu. Wszyscy wrócili zmęczeni, ale co najważniejsze zadowoleni. Brawo dla wszystkich, którzy podjęli ten wysiłek i czerpią radość z możliwości aktywnego spędzania czasu.

Autor: | 2019-05-29T11:36:29+02:00 29 maja 2019|Senior +|