Złota jesień w Świetlicy

//Złota jesień w Świetlicy

Rok szkolny ruszył pełną parą. Ale, ale! Za nami jeszcze jedno ważne „święto” – wykopki. A jak wykopki to tylko jesienią.

„Święto pieczonego ziemniaka” przyszło nam spędzić w Rudach Raciborskich. Tam mieliśmy okazję przejechać się koleją wąskotorową do stacji Stanica na tradycyjne wykopki. Zostaliśmy podzieleni na trzyosobowe drużyny, musieliśmy wymyślić nazwę dla każdej, po czym wzięliśmy udział w konkursie, na najszybsze „wykopanie” największej ilości ziemniaków. Emocji było co niemiara!

Następnie, wyposażeni z uzbierane ziemniaki, udaliśmy się z powrotem do stacji Rudy, a tam atrakcji nastąpił ciąg dalszy – był konkurs na ziemniaczaną pieczątkę, konkurs na ucieranie ziemniaków na czas, nieograniczone przejazdy drezyną, a dla najbardziej ciekawskich – możliwość podglądnięcia wąskotorowych lokomotyw i wagonów.

Po tylu atrakcjach z przyjemnością zjedliśmy pieczone na blasze nad ogniskiem placki ziemniaczane i ziemniaki gotowane z omastą w greckim stylu.

Karolina

Autor: | 2019-09-25T07:36:58+01:00 25 września 2019|Świetlica|